U 2011. počinju testiranja LTE tehnologije u Hrvatskoj

Bez autora
Sep 16 2010

Hrvatski telekom (HT) i tvrtka Nokia Siemens Network (NSN) početkom iduće godine testirat će LTE ili mobilnu tehnologiju četvrte generacije na splitskom području. LTE (Long Term Evolution) trenutno je najnaprednija tehnologija u svijetu mobilnih komunikacija, za koju stručnjaci ističu da će kao četvrta generacija mobilnih mreža u idućih deset godina prevladavati u svijetu. Za operatere, ali prije svega za korisnike mobilnog (bežičnog) broadbanda, ta tehnologija u odnosu na sadašnje donosi više od deset puta veće brzine i kvalitetu prijenosa podataka, kao i mogućnosti za brojne multimedijske te servise za svakodnevni život. O primjeni te tehnologije govori se sve više u svijetu te NSN već ima 17 komercijalnih ugovora i više od 25 ugovorenih testiranja za LTE s brojnim operaterima u svijetu, ali i u komercijalnoj je primjeni tek u Norveškoj odnosno skandinavskim zemljama. Prednost LTE-a je što ne ovisi toliko o frekvencijskom spektru kao dosadašnje mobilne tehnologije. U Hrvatskoj već postoji slobodni spektar odnosno digitalna dividenda nastala s prelaskom s analogne na digitalnu televiziju, a koji bi se mogao iskoristiti za LTE.

U 2011. počinju testiranja LTE tehnologije u HrvatskojHrvatski telekom (HT) i tvrtka Nokia Siemens Network (NSN) početkom iduće godine testirat će LTE ili mobilnu tehnologiju četvrte generacije na splitskom području, najavili su predstavnici te dvije tvrtke na današnjoj konferenciji za novinare u HT-u.

LTE (Long Term Evolution) trenutno je najnaprednija tehnologija u svijetu mobilnih komunikacija, za koju stručnjaci ističu da će kao četvrta generacija mobilnih mreža u idućih deset godina prevladavati u svijetu. Za operatere, ali prije svega za korisnike mobilnog (bežičnog) broadbanda, ta tehnologija u odnosu na sadašnje donosi više od deset puta veće brzine i kvalitetu prijenosa podataka, kao i mogućnosti za brojne multimedijske te servise za svakodnevni život, istaknula je članica Uprave NSN-a u Hrvatskoj Nives Sandri.

Sandri je istaknula da se o primjeni te tehnologije govori sve više u svijetu te da NSN već ima 17 komercijalnih ugovora i više od 25 ugovorenih testiranja za LTE s brojnim operaterima u svijetu, ali i da je u komercijalnoj primjeni tek u Norveškoj odnosno skandinavskim zemljama. Dodavši da je prednost LTE-a što ne ovisi toliko o frekvencijskom spektru kao dosadašnje mobilne tehnologije, Sandri je kazala i da u Hrvatskoj već postoji slobodni spektar odnosno digitalna dividenda nastala s prelaskom s analogne na digitalnu televiziju, a koji bi se mogao iskoristiti za LTE.

Prije ove najave suradnje s NSN-om na splitskom području iz HT-a su prošlog tjedna sličnu suradnju na testiranju LTE-a najavili i s kineskim dobavljačem opreme Huaweiem na riječkom području, čime se Hrvatska svrstava među 20-30 zemalja u svijetu koja počinje s LTE-om.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik